פחד וריכוז באומנות הלחימה

פחד וריכוז באומנות הלחימה והקשר ביניהם.

מוות היה מאז ומתמיד היראה (פחד) העיקרית של רוב בני אנוש, בייחוד בתקופות בהן היה חשש יומיומי מפני חיות טרף. אחת המורשות הרגשיות של האבולוציה היא הפחד המניע אותנו להגן על עצמנו ועל קרובינו מפני סכנות.
 
הקארטה שפירושו  "יד ריקה" הנה אומנות לחימה שנועדה לתת כלים להגנה עצמית  ללא כלי נשק.
התמודדות עי' הידיעה !במזרח התפיסה המחשבתית כלפי כל פחד מתבטאת  בידיעת  הפחד והתמודדות פרקטית עי' הגדרתו של הפחד כאיום חיצוני עם פתרון מעשי להתמודדות.
דוגמה לכך זו אומנות הקארטה אשר במקור הנה שיטת התגוננות והתמודדות  עם הפחד מן השלטון עי' פתרון של פיתוח ואימון הגוף בסתר, ללא כלי נשק שבזמנו היו אסורים.
התמודדות עי' האמונה! במערב כיום הגישה הנשלטת היא האמונה בדתות ובכוחות עליונים. גישה זו של אמונה מובילה לא מעט לאמונה בפחדינו והמחשבה איננה מוגדרת. לכן יש להימנע מהדחקת הפחד אשר לעיתים אינו מנותח פרקטית ובכך מקשה על התמודדות.
האימון בקארטה משפר את השליטה במחשבות ובריכוז.
 
הקארטה מתמקד באיכות התנועה ,טווח התנועה,קואורדינציה,שמירה על יציבה ושיווי משקל,התארגנות הגוף במרחב,סימטרייה בתנועה,ריכוז,קואורדינציה של יד-עין המחייב מעקב של הוראות וחיקוי תנועות.
 
הקארטה הוכח מחקרית  כאמצעי טיפולי בבעיות ריכוז בביה"ח שניידר בפ"ת: המחקר מראה כי הקארטה משפר מוטוריקה,דימוי עצמי,מוטיבציה,יוזמה,תכנון ובטחון עצמי.
בביה"ח שניידר נפתח חוג קארטה טיפולי לילדים עם קשיי תנועה,ריכוז ותקשורת.
נמצא כי קיים שיפור עצום בכל התחומים שהוזכרו לעיל בקרב החוג ואף דווח על ירידה באלימות.
הריכוז! הנו חשוב לשם חידוד החושים והבנת התופעות שאנו חווים והלימוד מהם.
הסינים הגיעו לדרכים וליכולות ריכוז גבוהות במיוחד עי' מדיטציה והסתכלות פנימית והשריית שקט בנפשו של האדם.
בשיטת הקארטה בה אנו עוסקים נהוג לפתוח ולסיים את האימון  במדיטציה קצרה אשר מרגיעה ועוזרת למיקוד וריכוז.
הרגש! כל הרגשות במהותם הם דחפים לפעול, הקשר בין הרגש /אמוציה לבין  הנטייה לפעולה בולט בעיקר בילדים ובבעלי חיים שאינם עוצרים את הדחף האינסטנקטיבי הטבעי.
 
רגשות שונים גורמים לתגובות פסיולוגיות שונות:
בעת כעס ! הדם זורם לידיים לשימוש כהגנה,קצב הלב גובר, נוצר אדרנלין להמרצה.
בעת פחד!  הדם זורם  בעיקר לשרירים השלדיים: בייחוד לרגליים –כדי להקל על בריחה ,וכתוצאה הפנים מלבינות. במצב כוננות כללית זה הגוף קופא לרגע להערכת האיום  ולהערכת התגובה האופטימלית.
 
בעבר כשנלחמנו פיזית על הישרדותינו התגובה המיידית של הכעס העניקה יתרון מכריע בקרב פתאומי על הישרדותינו .לצערינו כיום תגובת כעס פתאומית יכולה לגרום לאסונות בשימוש לא לצורך בכלי נשק חמים וקרים בייחוד בקרב בני הנוער.
הקארטה מקנה בטחון עצמי ושקול דעת נכון אשר לרוב מונע אלימות מיותרת,לכן העיסוק באומנות לחימה מומלץ מגיל צעיר.
המוח! המוח האנושי מורכב מהמוח הרגשי (האמוציונאלי, אימפולסיבי) והמוח החושב/ ההגיוני וחלקים אלו בדרך כלל פועלים בהרמוניה.
העיסוק באומנויות לחימה לאורך שנים מפתח את השליטה במוח הרגשי האימפולסיבי ובמוח הרציונאלי.
המוכנות המתמדת למצבי התגוננות עצמית ופיתוח יכולת ניתוח כל מצב לגופו ותרגום לתגובה הולמת למצב ושיפור השליטה בתגובות הרגשיות האינסטנקטיביות במצבי לחץ קיצוניים.
 
הקשר בין הגוף לנפש /הרוח הנו קשר הדוק וחשוב להתפתחות והתקדמות באומנות לחימה.
באומנות לחימה תהליך רכישת השליטה המנטלית נעשה בעיקר עי' למידה מטעויות והתמדה באימונים .
דרך זו איננה מיידית ולכן יעילה בעיקר לטווח הרחוק.
לכן לא מעט חניכים מתחילים  המתקשים להתקדם ולהתמודד מנטלית ,נושרים ולא בהכרח מקשיים פיזיים. 
 
פיתוח מיקוד וריכוז עצמי אינו תהליך קל למעשה מכורח הפרעות סביבתיות ופנימיות המשפיעות על איבוד הריכוז, כגון: רעש,טמפרטורה, בקורת של הסובבים ועד לגורמים פנימיים כגון: עייפות,מחשבות טורדניות ועוד,המפריעים לריכוז עצמי.
 
להלן המלצות לתרגילים לפיתוח הכישורים המנטליים והריכוז העצמי:
 
מדיטציה! יש למצוא מקום שקט ורגוע ללא הפרעות ולהתרווח בצורה נוחה עם גוף רגוע ולא משולב  לשם זרימת דם אופטימאלית. יש לעצום עיניים ולהתרכז בנשימה.לחשוב על רעיון ספציפי-מחשבה או עצם פיזי ולמקד בו את המחשבה. להשתדל לשלוט בכל מחשבה שצצה וחולפת בראש תוך הקפדה על ריכוז בנשימה עד אשר המחשבה חולפת ולא מפריעה לריכוז ברעיון. עי' אימון ניתן להגיע לשליטה בריכוז ללא הכנסת מחשבה לא רצויה. תרגול קבוע של 5- 10 דקות ביום מעצים את השליטה בריכוז וגורם לירידה במתחים. 
 
מודעות למחשבות! טכניקה של שליטה במחשבות השליליות והחלפתן המיידית במחשבות חיוביות הגיוניות. דרך טובה לפיתוח מודעות למחשבות היא ניהול רישום כתוב של התנסויות באימון עי' הגדרה מפורטת של הרגשות השליליים באימון עם הסבר מאיפה הגיעו רגשות אלו שבדרך כלל מודחקים. המודעות למחשבות וסיבתן מאפשרת התמודדות והתקדמות עי' החלפת המחשבות השליליות במחשבות חיוביות. מחשבה על העתיד ופחד גורמים לחרדה וחוסר בטחון עצמי ולכן חשוב להיות במחשבה- כאן ועכשיו במיקוד ובניתוק מוחלט מהתוצאות . המטרה היא להיות במודעות ובפעולה מוכנה כשהרוח והגוף עובדים כאחד. כדי לתת את המקסימום בקרב חשוב להציב מטרות מוגדרות ,להתמקד בכל פעולה ולשמור על בטחון עצמי. 
   
נכתב עי' חיים בכר I.B.K.O    1995  

התקשרו עכשיו 052-2470016

או השאירו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם:

פעילויות לוח זמני פעילויות המכון שבועת המכון השפיעו על דרכינו בארגון סמפאים וסנסאים מצגת חוקה לתחרויות תחרויות גלריית תמונות סרטונים אירועים /מכתבים ותגובות שהתקבלו הודעות לחברים תלמידים מספרים... מאמרים קישורים
נבנה ע"י פתרונות אינטרנט